MERENDEEL VOORSTELLINGEN REEDS UITVERKOCHT

Boxtheater brengt komedie op planken

Boxtheater wil ieder jaar haar publiek verrassen met bijzondere voorstellingen op evenzo unieke locaties. Inmiddels bestaat de club dertig jaar en heeft bijna evenzo veel producties op haar conto staan. Tóch laat de Boxtelse toneelvereniging met Stuk wederom een kant van zichzelf zien, dat het publiek nog niet kende. De komedie, waarbij het experiment traditiegetrouw niet geschuwd werd, ging vrijdag in première. Die was uiteraard uitverkocht.

Het doet enigszins surrealistisch aan: een uitvoering van Boxtheater over een toneelvereniging die óók een voorstelling in elkaar probeert te draaien. Door af en toe speels het publiek te betrekken tijdens de zogenaamde repetities, wordt de verwarring groter. Slim, want daardoor krijgen toeschouwers nóg meer binding met de fictieve toneelclub. Die voelt ineens héél echt aan.

Op de locaties die tijdens het theaterwandeltraject van Boxtheater worden aangedaan, repeteren verschillende leden van de inmiddels uiteengevallen club HBT '87 (Het Boxtels Toneel). Ook zij viert haar dertigjarig bestaan. De spetterende productie die de spelers ten gelegenheid van het jubileum in elkaar wilden zetten, vlot alleen niet zo. De strijd tussen de improvisatieacteurs en de spelers die graag op basis van tekst werken, is in alle hevigheid losgebarsten. Waarbij beide kampen uiteindelijk af en toe voorzichtig de conclusie moeten trekken dat de ene techniek toch écht niet zonder de andere kan.

ZELFSPOT

Zeker toneelspelers in het publiek zullen regelmatig een aha-moment beleven tijdens Stuk. Gekibbel om wie de grootste rol krijgt, stampij over wie welk personage mag spelen, maar ook de pijnlijke stiltes wanneer je een deel van je tekst vergeet, zijn enkele herkenbare momenten voor iedereen die wel eens een voorstelling heeft moeten voorbereiden. Daarbij schuwt Boxtheater zelfspot niet. ,,Transformatie is een techniek", wordt er geroepen, wanneer het enigszins neurotische karakter van Linda Brands zichzelf helemaal 'zen' probeert te krijgen. Het personage van Carolien van de Sande is het oneens met de rolverdeling. Wanneer haar collega-acteurs een scène op verschillende wijzen voordragen en zij moet kiezen welke ze het beste vindt, hoeft ze niet lang na te denken: ,,Ik vind kies voor de laatste, want daarin heb ik óók nog een rol." Ze mag de geluiden van de fictieve auto simuleren...

,,Inspanning is de weg tot meesterschap", opende voorzitter Marleen Huisman tijdens de generale repetitie van vorige week. Ze roemde de manier waarop de spelers van Boxtheater steeds de uitdaging aangaan om een voorstelling op de planken te brengen. Ook dit keer is dat weer gelukt. De club mag terecht trots zijn op de komedie die ze ditmaal haar publiek voorschotelt.

KAARTEN

De voorstelling wordt ook nog op 7, 8, 13, 14, 20 en 21 april opgevoerd. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn te koop via de gloednieuwe website www.boxtheater.nl. De voorstellingen van 7, 13 en 21 april zijn uitverkocht.

Uit de digitale dinsdageditie van Brabants Centrum